zondag 21 september 2008

Award Ceremony Dinner



Starting out in the evening is het dus niet geworden, wel Entre les murs. Ook een mooie film uiteraard, maar waarom in Vlissingen nog een productie bekronen die reeds een Gouden Palm in de wacht heeft gesleept? Maar goed, dat is de vrijheid die de jury heeft. En terecht.

De prijzen van het festival werden zaterdag uitgereikt tijdens een uitgebreid diner, dat de hele avond in beslag nam. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst op deze manier; nu was het nog aanzienlijk groter en chiquer aangepakt. Het mag blijkbaar wat kosten, maar het geeft zo'n prijsuitreiking wel meer gewicht.

Voor voor de cineculinaire annalen: de pakweg tweehonderd genodigden kregen een menu voorgeschoteld dat bestond uit Zeeuwse garnalen met een vinaigrette van citroen en zacht gegaard Zeeuws lamsvlees omhuld met kruiden en een peren-honingcompote vooraf, een schuimige schaaldierensoep met tartaar van vleestomaat en pain de luxe tussendoor, gebakken ossenhaas met gekleurde beukenzwammetjes, roomsaus, sjalot, cognac en kervelpuree als hoofdgerecht en Californische omelet toe. Het smaakte zoals het klinkt.

Nog een paar quotes die vielen op te tekenen tijdens het diner:

Alain de Levita (producent van de De Storm, waarvan maandag de opnamen beginnen en die is vastgelegd als de openingsfilm van Film by the Sea 2009): ,,Ik moet een klein voorbehoud maken. We hópen dat de film volgend jaar rond deze tijd klaar is."

Rinus Ferdinandusse, juryvoorzitter: ,,Wie volgend jaar in de jury wil zitten, kan zich bij mij melden."

Michael Nyqvist, die net is gearriveerd in Vlissingen en de boulevard aanschouwt: ,,Wow, it's here like Cannes."

Frans Afman, bestuurslid festival, die de toelichting bij de Lifetime Achievement Award in het Engels moet voorlezen: ,,I'm worse than Philip Freriks."

Regisseur Luc Dardenne, samen met broer Jean-Pierre winnaar Lifetime Achievement Award: ,,Zonder de acteurs - hun energie, hun lichaam, hun ogen - zouden wij helemaal geen films kunnen maken."

Arta Dobroshi, actrice in Le silence de Lorna: ,,Werken met Luc en Jean-Pierre Dardenne is een geschenk."

Nogmaals Rinus Ferdinandusse: ,,I have to speak in English, because I'm a Zeeuw. And I don't like German."

En wederom Ferdinandusse: ,,The jury report is translated in English. And I don't recognize it."


De juryleden Thekla Reuten en Ben Verbong.


Arta Dobroshi en Luc Dardenne arriveren.


Michael Nyqvist.


Jo Lemaire zingt chansons van Piaf, Bécaud en anderen.


Frans Afman reikt de Lifetime Achievement Award uit aan Luc Dardenne.

Geen opmerkingen: