vrijdag 19 september 2008

En de winnaar is...

Natuurlijk, de wegen van de jury zijn vaak ondoorgrondelijk, maar het blijft altijd aardig om te voorspellen wie dit jaar met de Film & Literatuur Award naar huis gaat, ook al heb ik twee van de tien kandidaten (Un secret en Eden) - nog - niet kunnen zien.

Enkele films springen er, wat mij betreft, tot nu toe uit, waaronder Entre les murs, Blindness en When did you last see your father. Maar het zijn te voor de hand liggende keuzes, de laatste twee ook te grote producties met bekende sterren, terwijl de Vlissingse jury juist vaak een duidelijke voorkeur blijkt te hebben voor kleinere films, die wel wat steun kunnen gebruiken.

Na de voorstelling van vanochtend is mijn kandidaat wel duidelijk: Starting out in the evening van Andrew Wagner, naar het gelijknamige boek van Brian Morton, die vandaag ook naar Vlissingen komt. Het verhaal gaat over een schrijver op leeftijd die zijn waarschijnlijk laatste boek probeert te voltooien; tegelijkertijd wordt hij afgeleid door studente Heather, die een proefschrift over zijn werk wil maken.

Hier de trailer:



Het is een indrukwekkende film over schrijven op het scherp van de snede, maar vooral ook over leven, over de wezenlijke keuzes die mensen moeten maken. De schrijver wordt prachtig ingehouden gespeeld door Frank Langella, maar ook de rol van Lauren Ambrose als Heather mag er zijn.

Morgenavond weten we tot welk oordeel de jury is gekomen.

Geen opmerkingen: