donderdag 18 september 2008

Ziende blind

Eindelijk zijn er twee juryleden die zich openlijk keren tegen de tegenstrijdige opzet van de competitie van Film by the Sea. Daarvoor komen alleen boekverfilmingen in aanmerking, maar vervolgens is al jarenlang de afspraak dat de films puur als film worden beoordeeld en het boek dus volledig buiten beschouwing blijft. Tsja, wat is dan de meerwaarde van het literaire gedeelte, zo vraagt menigeen zich al jarenlang af. Gerbrand Bakker en Thekla Reuten komen, zo hebben zij aangekondigd, later deze week met een voorstel voor een gewijzigde opzet.

Vanochtend werd voor het eerst Blindness gedraaid, een van de tien competitiefilms. Weer zo een die je bijna niet los van het boek (De stad der blinden van José Saramago) kúnt zien. Een geweldig boek en dat leidt vrijwel altijd tot teleurstellingen bij de verfilming. In dit geval gelukkig niet. Fernando Meirelles heeft er een zeer waardige versie van gemaakt, met Julianne Moore in de hoofdrol. De beklemming in het boek voel je ook in de bioscoop.

Hier de trailer:



Al kijkende dacht ik aan parallellen tussen zien/blind en film/literatuur. Lezen is kijken zonder zien en daarmee een voortdurend beroep op de verbeelding. Er zijn net zoveel virtuele filmversies als er lezers zijn, een veelheid aan beelden en interpretaties. Een verfilming laat de blinde weer zien, maar legt tegelijkertijd dwingend één beeld op, dat lang niet altijd aansluit bij ieders verbeelding. En daar beginnen de discussies.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wel een interessante.