zaterdag 20 september 2008

De boosheid van Dardenne

De Waalse regisseur Luc Dardenne, die vanavond de Lifetime Achievement Award van het festival, wilde vanmiddag best praten met journalisten, maar stelde één duidelijke voorwaarde: zij moesten wel zijn nieuwe film, Le silence de Lorna, hebben gezien. Een terechte eis eigenlijk, want anders wordt het wel erg vrijblijvend.

De Dardennes - zijn broer Jean-Pierre is elders - lijken de eenvoud zelve. Het past bij hun films, die de zelfkant van de samenleving tonen. De twee zijn opgegroeid in de armere wijken van Wallonië, maar niet in beroerde omstandigheden. ,,Onze ouders waren niet arm", zei Luc Dardenne. ,,Onze vader werkte voor een organisatie die zwakkeren hielp. Ons huis stond altijd open voor mensen die in nood waren. Daar hebben we veel van meegekregen. Dat speelt zeker mee in het besluit om deze films te maken."

Ondanks twee Gouden Palmen zegt Dardenne, uiteraard, vereerd te zijn met de prijs van Film by the Sea. ,,Maar je moet wel oppassen dat je niet gaat teren op je glorie. We moeten oplettend blijven, kwaad blijven. We vinden dat we een zekere boosheid in ons moeten hebben om iets te kunnen vertellen, zelfs als we een komedie zouden willen maken."

Ook Arta Dobroshi, de hoofdrolspeelster én de grote ontdekking van Le silence de Lorna, is aanwezig op het festival. Een mooie, gedreven vrouw. ,,Acteren is mijn passie", zei ze. ,,Deze rol vond ik heel mooi, omdat de film zo echt en vanuit het hart is. Zo oprecht." Mooi is hoe ze haar nieuwe sterrenstatus relativeerde. ,,Een film maken is teamwerk, waarbij ieders bijdrage belangrijk is. De acteur is niet belangrijker dan bijvoorbeeld de lichtman."


Arta Dobroshi en Luc Dardenne in Vlissingen. In het midden filmmaker Karim Traidia, die als tolk voor Dardenne fungeert.

Geen opmerkingen: